środa, 5 września 2012

Wegańska lasagne


Jakież było zdziwienie współlokatorów, że można zrobić lasagne bez mięsa (i sera!) ;)




Składniki:

1 opakowanie makaronu lasagne

Farsz:

2 cukinie
0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
2-3 papryki
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, świeża bazylia, itp
oliwa do smażenia



Sos:

500ml przecieru pomidorowego - passata (od biedy może być sok pomidorowy)
1/2 szklanki pestek słonecznika (wcześniej moczonych przez kilka godzin)
kilka ząbków czosnku - ja lubię dużo, więc daję nawet 5
1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu i soli



Przygotowanie:

Wszystkie warzywa na farsz siekam w kostkę, podsmażam na oliwie, doprawiam do smaku.
Wykonuję sos: pestki słonecznika miksuję z niewielką ilością wody, dodaję przecier pomidorowy, czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dokładnie miksuję.
W prostokątnej blaszce układam płaty makaronu, na to farsz a następnie sos. Czynność powtarzam do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to makaron i sos.
Zakrywam lasagne folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40min w 200st.


1 komentarz:

  1. Myślałam, że to jakieś ciasto, chyba muszę w końcu zrobić, bo wszędzie je widzę :) btw 2 października się widzimy :D

    OdpowiedzUsuń