niedziela, 2 września 2012

Makaron ryżowy z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym


Miał być zwykły obiad bez udziwnień, a wyszło całkiem "na bogato".



Składniki:

makaron z mąki ryżowej (u nas bezglutenowo - oczywiście może być zwykły pszenny)
cukinia
cebula
pieczarki (duże)
szczypiorek
mleko migdałowe
olej kokosowy
oliwa do smażenia
pieprz cayenne
sól morska
inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotuję według instrukcji.
Cebulkę, cukinię, część pieczarek i szczypiorek siekam, wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam.
Pozostałym pieczarkom (u nas były to 4 na prawdę duże) obcinam nóżki, siekam je i wrzucam do reszty warzyw.  Smażę grzyby w całości na drugiej patelni (rozgrzana oliwa, sól i pieprz).  Kiedy puszczą wodę, przelewam ją na drugą patelnię i duszę tak warzywa.
Dolewam trochę mleka migdałowego, dodaję oleju kokosowego, doprawiam do smaku i duszę tak jeszcze przez kilka minut.

Wyszły nam z tego cztery nieduże porcje, jednak każdy się najadł i wszystkim smakowało ;)


5 komentarzy:

  1. O, to musi być dobre danie. :) Bardzo lubię makaron ryżowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Było bardzo dobre, tylko przesadziliśmy z pieprzem. Na szczęście szklanka mleka migdałowego pomogła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mało apetycznie to wygląda :(

    OdpowiedzUsuń