poniedziałek, 3 września 2012

Brązowy ryż z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym


Sos podobny do poprzedniego, jednak tym razem w łagodniejszej wersji i z trochę innymi warzywami.




Składniki:

1 duży ziemniak
1 duża marchewka
1 cukinia
1 bakłażan
1 duża cebula
ok 250g pieczarek
2-3 ząbki czosnku
olej kokosowy
mleko migdałowe
oliwa do smażenia
przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie itp.)

Przygotowanie:

Ryż gotuję wg instrukcji.
Bakłażana obieram ze skórki, kroję w kostkę, wrzucam na sitko i zasypuję solą. Zostawiam go tak na jakiś czas, żeby puścił soki.
Ziemniaka obieram, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnie. To samo robię kolejno z marchewką i cebulą, a następnie pieczarkami i cukinią. Dorzucam bakłażana. Dodaję ok 2 łyżki oleju kokosowego, następnie trochę mleka migdałowego oraz przypraw i duszę do miękkości. Czosnek siekam drobno i (standardowo) wrzucam go do sosu już po wyłączeniu z gazu, całość mieszając.

Miała być porcja tylko dla mnie, ale oczywiście nie umiem gotować takich małych ilości, więc kilka innych osób na tym też skorzystało ;)


2 komentarze:

  1. Polecam to samo, ale zamiast tych wszystkich przypraw dając tylko dużo curry (i sól ewentualnie), a do warzyw jeszcze fasolkę szparagową ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ryż z warzywami, rewelacyjne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń