sobota, 22 września 2012

Bezglutenowy owocowo-orzechowy brownie, Tofu Burgery i inne smakołyki z Pogo Cafe


Dziś znowu byłam w Pogo Cafe. Tym razem pracowałam w Middle Kitchen, czyli moim zadaniem było pieczenie ciasta, robienie szejków, soków, itp ;)

Po szybkim zastanowieniu decyzja padła na przygotowanie starego, sprawdzonego ciasta, jednak tym razem w nieco zmodyfikowanej wersji - bezglutenowej. Zawsze też ciasto to wychodziło mi bardziej jako piernik, teraz było bardziej mokre i zwarte, więc uznaliśmy, że to brownie ;)




Składniki:

2 szklanki mąki z brązowego ryżu
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki karobu
3 łyżki dżemu truskawkowego
3/4 szklanki rodzynek
kilka daktyli
duża garść orzechów włoskich
garść nerkowców
2 banany
kilka kropel esencji migdałowej

Równie dobrze można użyć zwykłej pszennej mąki zamiast ryżowej, wody czy mleka sojowego zamiast kokosowego, białego cukru zamiast trzcinowego, kakao zamiast karobu.. jednak ja chciałam aby wyszło w 'zdrowszej' wersji.

Przygotowanie:

Rodzynki i daktyle zalewam gorącą wodą i moczę tak przez jakiś czas. Orzechy siekam drobno. Pozostałe składniki wsypuję do miski, wrzucam odsączone rodzynki i daktyle oraz posiekane orzechy. Całość miksuję do uzyskania gładkiej masy, wylewam do preferowanej foremki i piekę przek około 40 minut w 180 stopniach.


Moje ciasto na ladzie a w tle babeczki koleżanki


Wyszło pyszne i słooodkie :)


A oto kilka smakołyków z zeszłej soboty:

"Polish style soup" w składzie: ziemniaki, buraki, marchew, cebula, fasolka szparagowa itp..

Surówka z marchewki, jabłka, imbiru i soku z cytryny - pycha!

Tofu Punk Burgery z serem Cheezly, "bekonem", sałatą, pomidorem i majonezem własnej roboty
Składniki na burgery:

1x 225g tofu
3x 225g tofu wędzonego
225g pestek słonecznika
115g pestek dyni
225g bułki tartej
kilka ząbków czosnku
łyżka wege bulionu
łyżka sosu sojowego
1 łyżka tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystko miksujemy blenderem, formujemy burgery i smażymy na oleju.
Nie ma to jak vegan junk food (oczywiście w umiarkowanych ilościach) ;)

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak przyjedziesz to pójdziemy razem do Pogo ;))

      Usuń
  2. oooo! jakie przepyszne jedzenie <3
    takie brownie orzechowe z mąką ryżową muszę zrobić konecznie, zapisuję *_*
    a kotleciki tofu, klasyka gatunku, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Heh,szkoda ze sie tam nie spotkalysmy. Tez swego czasu tam gotowalam:) Pozdro

    OdpowiedzUsuń