wtorek, 14 sierpnia 2012

Pizza


Bo kto nie lubi pizzy? ;)



Składniki na ciasto:

30 dag mąki
2 łyżki oliwy
2 dag drożdży
200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Z podanych proporcji wyjdzie cienki placek. Jeśli lubimy grubsze ciasto, należy je zwiększyć, nawet podwoić.

Farsz:

ulubione warzywa (u mnie były to: pieczarki, papryka, cebula, por, kukurydza, oliwki, pomidor, trochę cukinii i marchewki)
przyprawy do smaku: bazylia, oregano, itp.
sos pomidorowy (ja użyłam pozostałości po zupce)


Przygotowanie:

Połowę wody lekko podgrzewam, dodaję drożdze, wsypuję cukier i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą.
Usypuję kopczyk z mąki i robię w nim wgłębienie; wlewam drożdże i mieszam z częścią mąki.
Wlewam resztę wody, oliwę, wsypuję sól. Mieszam, a gdy mąka wchłonie płyny zagniatam ciasto rękami.
Po kilku minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Formuję kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuję warzywa. Wszystko myję i kroję w plastry, czy inne pożądane kształty. Wszystko wrzucam do jednej miski, zasypuje przyprawami i mieszam.
(Nie przesadzajmy z ilością składników - ja narobiłam tyle farszu, że starczyło mi na drugą pizzę ;))

Nagrzewam piekarnik do 220 stopni.

Ciasto urosło, więc wykładam je na blachę wcześniej wysmarowaną oliwą. Rozprowadzam je rękoma używając pięści, zostawiam wyższe brzegi.

Smaruję sosem pomidorowym i wykładam przygotowany farsz.

Piekę przez 20-25 minut w 220 stopniach.



Healthy Vegan Fast FoodOrganizator: kikimora

4 komentarze:

  1. Podobno miałam jeść tą pizze ;P a teraz taka głodna jestem... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybyś odpisała na smsa, to byś jadła ;p

      Usuń
  2. nieanwidze cie za te pizze i jej pysznosciowe zdjecia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie za dużo dodatków? Pamiętajmy, że tutaj umiar też jest wskazany - tylko odpowiednie ich dobranie jest w stanie przynieść znakomity efekt.

    OdpowiedzUsuń