czwartek, 16 sierpnia 2012

Kotlety z chleba


Kotlety powstały w wyniku czyszczenia lodówki i szafek.



Składniki:

chleb (stary lub nie)
pieczarki
cebula
szczypior
garść kopru
pomidor
płatki owsiane
otręby owsiane
trochę świeżej bazylii
kukurydza
czosnek (2-3 duże ząbki)
przyprawy wedle uznania
mąka kukurydziana do zagęszczenia masy
ew. bułka tarta (ja nie miałam, więc nie użyłam)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Chleb moczę w wodzie, którą następnie wylewam, aby masa nie wyszła za rzadka. Dodaję pozostałe składniki (oprócz czosnku) do michy i miksuję blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Dosypuję mąki aby zgęstniała. Czosnek siekam drobno i dodaję do masy. Doprawiam do smaku. Formuję kotleciki i smażę aż się zarumienią.

Wyszły na prawdę fajne, dobrze się smażą, nie rozwalają. Byłyby z nich świetne wege-burgery!

Zjadłam kotlety z kaszą gryczaną i fasolką szparagową polane oliwą z oliwek z dodatkiem słodkiej musztardy.



O rety, znowu kotlety!Organizator: quchniawege

2 komentarze:

  1. Robię dzisiaj z resztą cieciorki, która mi została!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły mi... placki ;)

    OdpowiedzUsuń