wtorek, 28 sierpnia 2012

Kasza gryczana ze szpinakiem




Składniki:

2 torebki kaszy gryczanej
pęczek szpinaku
1-2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
olej kokosowy
przyprawy do smaku
szparagi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji.
Cebulkę i marchew siekam, wrzucam na rozgrzaną oliwę. Siekam szpinak, dodaję go do cebuli i marchewki i duszę wszystko do miękkości. Dodaję olej kokosowy do uzyskania fajnego posmaku (można pominąć). Doprawiam (sól morska, pieprz, czosnek w proszku, itp).
Drobno kroję czosnek i dodaję do całości już po wyłączeniu gazu i dokładnie mieszam.

Powstały 'sos' nakładam na kaszę gryczaną. Dodatkowo ugotowaliśmy sobie szparagi, bo akurat zostały nam z poprzedniego dnia. Oczywiście, można to pominąć lub wybrać inne ulubione warzywo.

Wyszły nam 3 duże porcje.


Uwaga! Kasza gryczana! :-)Organizator: miszmasz

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszę gryczaną ze szpinakiem. :) I do tego jeszcze feta, mm. A jak smakuje olej kokosowy? nigdy go nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowo :) polecam spróbować, jest dobry do wszystkiego: zamiast masła, do smażenia, jako balsam do ciała, itd. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm. Olej kokosowy już smażony jest olejem bardzo neutralnym w smaku, wręcz pogłębia naturalny smak danego warzywa... ja jakoś kokosa w nim nie czuję.
      No chyba, że w postaci stałej jakoś... mooooże trochę czuć kokosem?
      "Olej kokosowy - to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy - znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki.
      Olej kokosowy ma neutralny smak i bardzo delikatny aromat - sprawia to, że można używać go do większości potraw. W temperaturze pokojowej (ok. 20 C) ma postać stałą. W takiej formie jest świetnym zastępnikiem margaryny czy masła i można go używać zamiast nich na przykład do smarowania kanapek."
      P.S. - Świetny przepis, ja zazwyczaj robię podobnie z makaronem pełnoziarnistym :-D
      I oczywiście dodaję Twój przepis do akcji, mniam mniam!

      Usuń